Om vi ikke kvalifiserer oss til VM i 2026, frykter jeg scener som dette. For ordens skyld: Bildet er et illustrasjonsfoto laget av KI-verktøyet Midjourney og desket av Peikestokken redaksjonen.

Si opp - ellers!

Peikestokken krever Ståle Solbakkens avgang. Hvis ikke NFF tør å gjøre det, må han gjøre det selv.

Publisert Sist oppdatert

Debatt - dette innlegget gir uttrykk for skribentens eigne meiningar.

- Vi har gjort det vi kan forvente.

Det konkluderte Solbakken med etter fem minutters tomprat etter privatlandskampen mot Færøyene i går. 

Nei, Ståle. Det har vi ikke. Vi har verdens 2. og 28. beste spillere. Fem andre land hadde to spillere på topp 30 i årets Ballon d’or. Argentina, England, Frankrike, Tyskland og Portugal. Brasil har én. Spania har én. Italia har én. 

Samtidig er det 23 år siden sist vi var i et mesterskap. Jeg er 24 år gammel. Generasjonen min har vokst opp med å leke med pinner, spille pokemon og bli skuffet av landslaget. Når skal det ta slutt? Hvor mange barndommer må bli ødelagt før NFF våkner?

I 2011 hadde vi Per Ciljan Skjelbreid, Christian Grindheim og en aldrende Morten Gamst Pedersen, og kvalifiserte oss nesten til EM i Ukraina/Polen.

I 2015 hadde vi Stefan Johansen, Alexander Tettey og Jo Inge Berget, og kvalifiserte oss nesten til EM i Frankrike. 

I 2023 hadde vi Haaland, Ødegaard, Sørloth og Aursnes og kvalifiserte oss nesten til EM. 

Enten er prestasjonene til Drillo og Høgmo historiske bragder eller så er Solbakkens prestasjoner utilgivelige. 

Hvem skal inn?

Vi må altså ha inn en ny trener. Vi har for første gang spillere som er verdensstjerner. Vi trenger en trener de har respekt for - og kanskje viktigst av alt - en trener TV2s journalister er litt redde for. Så slipper vi å se på det joviale kameratskapet når vi suger.

Men hvem skal vi ansette? Jeg gjorde et kjapt søk over ledige trenere og lagde en ønskeliste:

1. Zinedine Zidane

2. Joachim Löw

3. Frank Lampard

4. Antonio Conte

5. Ole Gunnar Solskjær

Det kommer naturligvis til å koste noen hundre millioner, men heldigvis har vi i likhet med Qatar og Saudi Arabia tjent oss søkkrike på olje. Det er sant, uansett hvor mye vi lukker øynene, holder oss for ørene og roper "wæ-wæ-læ-læ-læ". La oss ta oljefondet og komme i gang med vårt eget sportsvaskingsprosjekt. Og om det ikke lar seg gjøre av byråkratiske eller andre årsaker, har jeg noen forslag til hvor vi kan hente pengene. Vi kan…

- Selge Bergen

- Fjerne lønna til stortingspolitikere, men la de handle aksjer

- Slå sammen alle kommunene

- Gjeninnføre ættestup 

- Fjerne skolene og la barna lære av hverandre istedenfor

Det magiske prosjektet

Egentlig burde vi ikke klage. Vi burde bare smøre oss med tålmodighet. Ståle Solbakken har jo troen på prosjektet. Det jævla prosjektet. For når vi plutselig fikk to av verdens beste fotballspillere i fanget hadde vi ikke et landslag lenger. Vi hadde et prosjekt. 

Dette magiske prosjektet som bor inne i fjellet et sted. Ingen har sett det, men vi tror så inderlig på det. At det en dag skal komme ned til landsbyen, mate de fattige, gi medisiner til de syke og forvise den onde kongen til et land langt, langt borte. 

Prosjektet tar også på seg skylden for alt som er vondt. Uavgjort mot Georgia? Jeg har fremdeles troen på prosjektet. To mål i mot de siste fem minuttene? Prosjektet kommer til å ta tid. Teoretiske muligheter gjennom Nations League? Kjære prosjekt, du som er i himmelen…

Neste gang jeg leverer en oppgave for sent eller forsover meg til forelesning skal jeg bare si at jeg har troen på prosjektet mitt.

Vi har to valg. Vi kan fortsette å be til prosjektet om bedre tider. Eller så kan vi gjøre noe med saken. Jeg stemmer for det siste. 

Powered by Labrador CMS