WRAPPED: Her i Peikestokken kjører vi kjent Spotify-stil når vi skal oppsummere nyhetsåret.

Nyhetsåret 2023 wrapped

Ingen elsker Bamsegutt, men alle elsker Taylor Swift. Rizz er årets nyord, men habilitet er kanskje årets mest brukte? Ekstremværet Hans har herjet i Sør-Norge og Barbiefeberen herjet med resten av verden. Jeg har samlet sammen noe av det viktigste jeg synes du bør huske fra nyhetsåret 2023.

Publisert Sist oppdatert

 2023 har ikke vært et bra år for alle. Det har blitt dyrere å handle på matbutikken. Vi har sett en prisøkning på mat og drikke. Flere samer og naturvernorganisasjoner fortsetter å protestere mot de 151 vindmøllene på Fosen som stopper reindriften. Siden reindrift er beskyttet av FNs menneskerettighetserklæring ble statens tillatelse av utbyggingen dømt av høyesterett som et menneskerettighetsbrudd i 2021. Likevel står vindmøllene fortsatt og samene fortsetter å protestere. Vi mistet den folkekjære skuespilleren Matthew Perry, kjent som den både ikoniske og ironiske karakteren Chandler Bing fra “Friends”. Kunne vi vært mer triste? Og du trodde kanskje de britiske kongelige hadde det bra og levde greit, men neida. Prins Harry ble så lei av å være reserveprins at han åpnet opp om vanskene i boka “Spare”. Dermed fikk du endelig svaret om du lurte: Det er tøft å være prins om dagen også.

2023 har fått oss til å stille de viktige spørsmålene. Kommer kunstig intelligens til å ta jobben min? KI har vært under kraftig utvikling og blitt allemannseie gjennom tjenester som ChatGPT, Midjourney og Snapchats «My AI». Det har blitt vanskelig å se forskjell på hva som er menneskeskapt og hva som er laget eller skrevet av en maskin.

(Utenom denne teksten. Denne gangen har jeg faktisk skrevet hvert eneste ord selv.)

I Hollywood har flere skuespillere og manusforfattere streiket for høyere lønn og krav om at kunstig intelligens ikke skal erstatte jobbene deres. Fredrik Solvang stilte flere seriøse spørsmål på debatten, men ett ble spesielt omtalt. For er det egentlig godt allmennkringkasterinnhold når Sophie Elise og Fetisha Williams snakker om å bli rundtpult? Et bilde med en uheldig plassert pose med hvitt pulver fikk oss alle til å fundere om Sophie Elise er et godt forbilde og om hun burde få lov til å ha podkast på NRK eller ikke. Og det endte med et klart nei. Kokain og sexhistorier blir for skandaløst for NRK dessverre.

 

DÅRLIGE FORBILDER: Dette året har bevist at ikke alle fortjener forbildestatus, spesielt ikke disse to.

2023 var et år preget av flere skandaler enn bare dobesøkene til Sophie Elise. Mye har vært rotete i det politiske miljøet. Selv å kjøpe melkesjokolade var politisk en liten periode. Etter at det kom frem at selskapet Mondelez hadde omfattende virksomhet i Russland, valgte flere å boikotte datterselskapet Freia. Men at å kjøpe firkløver til gullrekka ikke var greit, det glemte vi nordmenn heldigvis ganske fort. Flere har glemt forskjellen på rett og galt det siste året. Bjørnar Moxnes (R) har måttet erfare at kombinasjonen kommunist og kleptoman blir for mye for det norske folk, men går inn i 2024 et par fete solbriller fra Gardermoen, seks pakker ost og en salmalaks rikere.

KUNSTIGE GREIER: Kanskje den neste teknologiske utviklingen blir en KI som kan hjelpe statsråder med habilitetsreglene? Det er jo lov å håpe...

Habilitet har også vært et hett emne i 2023. Tidligere forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) innrømmet i juli at han hadde vært inhabil etter aksjekjøp i Kongsberggruppen. De fleste var derfor enige med nestleder i Miljøpartiet De Grønne, Ingrid Liland da hun skrev på X (da, Twitter): «Sorry ass, han må gå.». Og det gjorde han. Videre begynte flere av statsrådene å oppdage at de satt i liknende situasjoner som Borten Moe. Tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) valgte å trekke seg etter å ha utnevnt flere venner til sentrale verv. Også tidligere utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) måtte innrømme at hun som følge av mannens aksjekjøp hadde vært inhabil i flere saker. Da vi trodde den verste habilitetsstormen var forbi kom Erna Solbergs ektemann, Sindre Finnes, inn fra sidelinjen og viste oss at slike saker faktisk kunne bli enda litt styggere. Mens Erna Solberg var statsminister eide og solgte Finnes aksjer for flere hundre millioner kroner. Dette hadde han bevisst skjult fra både konen og resten av landet. Dermed lurer vi på: "Kan Erna fortsette som politiker, når Sindre finnes?"

Mye var dårlig i 2023…

  • Konflikten i Israel og Palestina eskalerte etter et brutalt angrep fra Hamas i Israel den 7.oktober. En ny krig startet mellom Palestina og Israel.

  • Tore Strømøy sporet av da han viste oss at ingen elsket Bamsegutt. Folket spleiset for å vise at det faktisk var noen som elsket ham. Etter det kom fram at NRK hadde utelatt informasjonen om at Bamsegutt hadde en overgrepsdom mot seks barn, bestemte folket seg for at de ikke elsket ham likevel. NRK fjernet dokumentarserien permanent og utelatelsen av informasjonen ble kalt en “etisk kortslutning”. 

  • Februar markerte et år med brutal krig i Ukraina. Ifølge FN er det ingen tegn til at det nærmer seg en løsning som vil innebære fred mellom Russland og Ukraina.

    • Du har har tapt “The game” 

Men noe var heldigvis bra…

  • Jon Fosse ble den aller første nynorskforfatteren til å motta Nobels litteraturpris, da han ble tildelt den tidligere i år. Hele Norges befolkning intensiverte tanken om å kanskje prøve å lese en av bøkene hans en gang, men de fleste valgte å fortsette med å ikke faktisk gjøre det. 

  • Peikestokken kom seg på nett på peikestokken.no. Noen kalte det et «Sign of the times», andre kalte det bare på tide. 

  • Volda fikk Normal på spinneriet og forelsket seg i Simon Nitsche. 

Med det gjør jeg meg klar for et nytt år med nye nyheter!

Powered by Labrador CMS