Hva i all verden?
"Ibelin" har kommet på Netflix, fredspris har blitt delt ut og Iran har meldt seg inn i krigen. Hva i all verden er det som skjer?
Ibelins grav prydes med tente lys
Etter Netflix-premieren til dokumentarfilmen «Ibelin», har Mats Steens minnesmerke i spillet «WorldofWarcraft» fått hundrevis av besøkende som tenner lys for av døde Steen. Utviklerne av spillet lagde en gravstøtte i skogen «ElwynnForest», lik den som står på Vestre gravlund. Steen hadde et stort sosialt nettverk i spillet, og dødsbudskapet preget spillsamfunnet på verdensbasis.«Vi må aldri glemme at det finnes ekte mennesker med følelser og drømmer bak avatarene våre» og «Ibelin var en gave til oss alle» er blant meldingene som har blitt publisert ved minnesmerket. Steens blogg, «Musings of life», er fortsatt mulig å lese. Den siste posten kom fra familien hans, som delte dødsbudskapet i 2014.
Israelske angrep på Iran
Israel lovet konsekvenser etter at over 180 iranske missiler traff landet 1. oktober. Det angrepet var hevn over drapene på Hezbollah-ledere og Hamas politiske leder, Ismail Haniyeh. Det sistnevnte drapet har ikke Israel tatt på seg skylden for. Fredag kveld, 25 oktober, angrep Israel Iran med missiler. Netanyahu uttalte at angrepet var "presist og sterkt" og oppnådde alle mål. Det skriver BBC. Presidenten har også joldt en tale den 27.oktober, som i den hebraiske kalenderen markerer ett år siden 7.oktoner-angrepet. Her ble han avbrutt av tilskuere, slektniner av ofrene, som ropte "skam deg". En annen ropte at faren deres ble drept.
Fredsprisvinnerne levde gjennom atombombene
Årets freds pris ble tildelt grasrotbevegelsen Nihon Hidankyō. Det er en mindre kjent organisasjon av overlevende etter atombombene Hiroshima og Nagasaki, som traff Japan i 1945 og drepte henholdsvis 140.000 og 70.000 mennesker. Organisasjonen jobber mot atomvåpen. Flere mener at et atomvåpen-kappløp kan oppstå igjen i fremtiden. Putin har gjentatte ganger truet om bruk for å skremme Ukraina og deres allierte. I Midtøsten har Israel atomvåpen, mens Iran på sin side forsøker å få tak i teknologien som kreves for å utvikle det. En av lederne i Nihon Hidankyō, Toshiyuki Mimaki, uttalte til AFP at atomvåpen ikke vil med bringe fred, slik enkelte argumenterer for. Mimaki sammenlikner samtidig tilstandene barna i Gaza lever under idag, med Japan for 80 år siden, etter atom angrepene.
Lange fengselsstraffer for marijuana
Singapore har noen av de strengeste strafferammene for oppbevaring av narkotiske stoffer. Ved funn av 15 gram heroin eller mer, må dødsstraff på regnes. Det samme gjelder en halv kilo kannabis, 30 gram kokain og 250 gram metamfetamin. Ifølge BBC har en kvinne blitt anmeldt for narkotikahandel, og risikerer fengselsstraff på fem til tjue år. Selv mener kvinnen at hun kun distribuerte små mengder videre til venner, fra sin egen leverandør. Vennene som fikk hasj av kvinnen, blir ikke straffet med fengsel, men blir sendt til påbud tre habilitering i seks måneder, noe også førstegangsbrukere blir. De omstridte lovene fikk nylig en 64 år gammel mann henrettet, etter funn av heroin. EU-delegasjonen i Singapore, sammen med diplomatene fra Norge, Sveits og Storbritannia, har fordømt bruken av dødsstraff for oppbevaring av narkotika.
Etnisk rensing i Nord-Gaza
Israel har de siste ukene tvangsflyttet palistinere vekk fra Nord-Gaza. Nøye kontroller skjekker allle forbipasserende for Hamas-tilknytning. Israel har erklært Nord-Gaza som en militærsone, og vil sile vekk alle sivile for å luke ut Hamas. Angrepene der, som i stor grad foregår rundt byen Jabalia, har forårsaket store saker. Nesten tusen mennesker har blitt drept. NRK melder at det siste fungerende sykehuset i området har blitt stormet av israelske styrker. Jordans utenriksminister uttalte nylig at tvangsflyttiingen er etnisk rensing, ettersom omrdået blir tømt for palestinere. Flere er samtidig kritsike til at de tusenvis av menneskene som blir drevet på flukt ikke får nok nødhjelp. Siden 7. oktober 2023 har over 42.000 mennesker blitt drept i Gaza.