Slik kan du også bli en "slutter"

Når venninne Ingvild Haugan Shrivastava tilbyr Rebecca Borch en snus, pleier Rebecca å takke ja. Nå sier hun nei.

Rebecca er 40 dager snusfri!

Jeg har snust siden jeg var 14 år og i år var det 10 år siden (som Ballinciaga ville sagt - mamma, beklager!). Jeg har prøvd å slutte mange ganger. Alle vennene mine fnøs da jeg sa jeg skulle slutte, igjen. Jeg hadde ikke troa selv, men nå sitter jeg her, 40 dager uten snus. 

Publisert
Rebecca har ti tips til hvordan du også kan slutte med snus.

Jeg kaller meg en «slutter». Jeg håper at du kan bli inspirert til å bli en «slutter» som meg, uansett hva du vil slutte med. Da kan vi lage en gjeng som har slutta. Vi kan bli «slutterne».

Motgang

Temperamentet mitt har ikke stabilisert seg etter at jeg ble en «slutter». Følelsesregisteret mitt er overalt. Før kunne jeg bare ta en snus om jeg ble nedstemt, sint, stresset etc. Nå har de følelsene fått mer spillerom på overflaten. Jeg begynner jo å lure på om nikotinfrie mennesker har levd med så mye følelser hele livet. I så fall, CREDS. Hvis du ble redd for å slutte nå, må du fortsette å lese, fordi dette er egentlig en solskinnshistorie.

Seierne

Jeg hørte en gang noen sa: «Du kommer aldri til å ha troa på deg selv om du bryter alle løftene du setter». Jeg har endelig klart å ikke bryte dette løftet jeg har satt. Troen på meg selv vokser mer og mer for hver dag. Dette klarer jeg. Generelt er allmenntilstanden inne i meg bedre enn noen gang før. I tillegg sover jeg som en engel. Jeg har aldri sovnet så fort og sovet så godt som jeg gjør nå. Det er helt utrolig. Så ser jeg også veldig ukul ut med snus. Som en «slutter» er jeg mye kulere. 

Veien videre

Jeg føler jeg kan få til alt. Faktisk får jeg til mye mer nå fordi jeg vil unngå å sitte stille. Litt fordi jeg ikke vil tenke på snus, men mest fordi jeg drikker mye koffein. Neste gang jeg er på «slutterne»-samling kan det være på grunn av koffeinen. Uansett, det er en helt fantastisk følelse å bevise for seg selv at man får det til. 

Her er hvordan du kan bli en «slutter»:

Etter at Rebecca sluttet med snus, har hun sovet bedre enn noensinne.
  1. Sett en sluttdato og slutt den dagen, ingen unnskyldninger. Første seier, gratulerer! Du kan allerede kalle deg en «slutter».

  2. Fra sluttdatoen og ut må målet ditt være å ALDRI ta en snus igjen. Vær streng med deg selv - IKKE ta en eneste én! En blir lett flere.

  3. Last ned «Slutta»-appen. Den har gode tips og fakta. Ifølge «Slutta» har jeg unngått å ta 400 snus og spart 1200 kr. Det er mange snus jeg ikke hadde klart å ha i munnen samtidig og mye penger spart. Svært motiverende!

  4. Ha en «rest»-snusboks hjemme i begynnelsen. Det er pengemessig irrelevant om de snusene fra siste boks forblir ubrukt. Du vil jo spare penger resten av livet uten snus. Bevis for deg selv at du klarer å ha snus tilgjengelig uten å ta. Klarer du det der du bor, klarer du det hvor enn! En dag møter du veggen og da anbefaler jeg å kaste alle snusene på en aggressiv måte. Brenne de kanskje. 

  5. Vær STRENG mot deg selv på snus, men vær snill og tålmodig mot deg selv på alt annet. Okei, så spiste du litt mye godteri på en mandag. Okei, så drikker du mye brus. Tilgi deg selv, du har i hvert fall sluttet å snuse.

  6. Gå ut av huset når du kjenner på snussuget. Seriøst bare gå ut av huset. Eventuelt kan du prøve å få møtt noen venner eller smaksteste noe fra butikken.

  7. Tyggis og koffein er alfa og omega. Misbruk det så mye du vil i starten. En sunn balanse kommer etter hvert.

  8. Fortell dem rundt deg at du slutter og si unnskyld når du kommer med utblåsninger. Det går bra å bli litt irritert i «nyslutter»-fasen, men beklag deg i hvert fall.

  9. Sett premier til merkedager, og inkluder folk i dem. Jeg satte mål 10 uker frem i tid da jeg ble en «slutter». I starten var det daglige premier, men så ble de sjeldnere og sjeldnere. Nå bryr jeg meg ikke egentlig om premiene. Inkluder folk ved å si for eksempel: «Neste uke skal jeg lage boller til oss fordi jeg har sluttet å snuse i 1 uke». Hun jeg bor med ble inkludert ved at jeg informerte henne om at hun skulle lage min favorittmiddag til meg etter 3 uker. Mulig frekt, men veldig glad hun gikk med på det – for det var motiverende. 

  10. Gjør ting du liker. Høres kanskje åpenlyst ut, men jeg føler man har mer energi uten snus. Jeg tror du vil kjenne på det du også. Utnytt det, knytt gode ting med snusslutt og vær stolt av deg selv!

Hvis så uhellet er ute og du har tatt en snus... Det var dumt, ikke gjør det igjen og ikke mist troen på deg selv. Du klarer å slutte, du er flink, jeg har troa!

Powered by Labrador CMS